Hantering av specialkost i Stockholms stads skolor - nya anvisningar

Inom Stockholms stad finns anvisningar för skolors hantering av medicinsk specialkost. Stockholms stad har beslutat att specialkost endast serveras de elever som har lämnat in ett intyg från legitimerad läkare/psykolog till skolan.

Ibland önskar elever och vårdnadshavare att det ska serveras individanpassad specialkost i skolan. Eftersom det i Stockholms stads skolor dagligen lagas omkring 100.000 måltidsportioner, betyder det att det inte går att individanpassa så många måltider som önskas.

I stadens skolor arbetar omkring 600 medarbetare med att laga och servera näringsriktiga och säkra måltider för alla i skolan. Varje dag serverar merparten av stadens skolor två huvudrätter, ett variationsrikt salladsbord samt bröd och dryck.Om skolmåltidspersonal ska hantera allt fler alternativa maträtter kan det innebära en risk för att de elever som är i behov av medicinsk specialkost drabbas.

Anvisningar och blankett för specialkost

I anvisningarna för Stockholms stads hantering av medicinsk specialkost står vad som gäller och hur du gör för att få specialkost i skolan

Länk till blankett för specialkost som gäller från och med höstterminen 2018